Slowcooking met je Instant Pot: zo werkt het!

Slowcooking met je Instant Pot kan wel degelijk! Kenners legt uit hoe het werkt.

Slowcooking met een Instant Pot Multicooker? Onze multicookers bieden eindeloze mogelijkheden om jouw favoriete gerechten op tafel te zetten. Om het maximale uit deze veelzijdige keuken partner te halen, delen we in dit blog essentiële tips om de slow cook-functie goed te begrijpen en effectief te gebruiken. Bereid heerlijke stoofschotels, soepen, curry’s, pasta’s of braadstukken, gewoon met de Instant Pot!

Wat is een slowcooker?

Een slowcooker is een gespecialiseerd apparaat dat doorgaans maar één doel heeft, slow cooking, en daar erg goed in is. Een slowcooker bestaat uit drie delen: Het basisverwarmingstoestel, een binnenpan die het voedsel bevat en in de pan zit, en een geventileerd deksel dat op de pan zit maar nooit op zijn plaats wordt vergrendeld* om ongestoord te blijven tijdens het koken. Een slowcooker kookt langzaam en langdurig op laag vuur.

De warmte is zo laag en verbruikt zo weinig energie - veel minder dan een oven - dat je hem kunt instellen en vele uren kunt laten staan, zelfs terwijl jij aan het werk bent. Zo veilig is het.

Een slowcooker heeft geen toezicht nodig. In feite werkt hij het beste wanneer je hem helemaal ongestoord laat staan (tenzij een specifiek recept anders voorschrijft). Als het etenstijd is, neem je het deksel van de slow cooker en vind je een perfect bereide maaltijd.

En alsof dat nog niet genoeg is om van te houden, zijn slow cookers supergemakkelijk in gebruik en goedkoop, maar helaas niet zo veelzijdig als een multicooker. Slowcooker is een algemene term. Er zijn veel merken van slow cookers. Een voorbeeld is de Crock-Pot, een merknaam die zo bekend is dat hij vaak door elkaar wordt gebruikt met slow cooker.

Sommige slowcookers hebben sloten of klemmen om het deksel op zijn plaats te houden, maar dit is alleen voor vervoer, zodat de inhoud niet morst. Deze clips/vergrendelingen mogen nooit tijdens het slowcooker proces worden gebruikt.

Wat is een Instant Pot?

Instant Pot is een merknaam voor een multicooker, net zoals Scotch Tape een merk is voor cellofaantape, Kleenex een bekend merk voor tissues, en Crock-Pot een merk is voor slow cookers.

Een multicooker is een keukenapparaat dat veel dingen doet. Maar het belangrijkste doel is koken onder druk. Met koken onder druk kun je dingen veel sneller klaarmaken, zodat je gerechten zoals stoofpotjes in minder dan een uur kunt klaarmaken. Dat maakt de Instant Pot zo populair voor gehaaste doordeweekse maaltijden.

Tegenwoordig is de Instant Pot verkrijgbaar in een aantal verschillende maten en modellen. De Instant Pot is veruit de favoriete multicooker, met meer dan 30.000 beoordelingen met 5 sterren op Amazon. Instant Pot is een bijna perfect apparaat. Bijna.

De Instant Pot is vooral bekend als snelkookpan, maar hij kan nog veel meer dingen, zoals sauteren en langzaam koken, vandaar het woord "multi". Instant Pot is verkrijgbaar in een aantal modellen en versies, de nieuwste opscheppen dat het 10 apparaten in een met instellingen voor Pressure Cooker, Slow Cooker, Rice Cooker, Yogurt Maker, Cake Maker, Egg Cooker, Sauté, Steriliseren, en kijk maar hoeveel meer!

Meer lezen over wat een Instant Pot precies is? Klik hier!
Wil je weten waarom ook jij een Instant Pot wilt? Klik hier!

Slow cooking met een Instant Pot

De Instant Pot is geweldig, maar heeft één tekortkoming: de slow cook modus is niet volledig te vergelijken met een gespecialiseerde slow cooker. Het apparaat heeft veel meer verschillende kookprogramma's en is daardoor extreem veelzijdig. Je Instant Pot kan tot wel 10 verschillende machines vervangen, maar slow cooking schiet helaas iets tekort. Echte slow cooking fanaten zullen waarschijnlijk niet voldoende hebben aan een Instant Pot, en altijd een afzonderlijke slowcooker willen behouden. Maar dat wil niet zeggen dat je niet kunt slow cooken met een Instant Pot want er zijn wel degelijk oplossingen om deze tekortkomingen te omzeilen. Verwacht alleen niet dat je, zoals bij een traditionele slow cooker, het kunt instellen en vergeten. Je moet weten hoe je een slowcookerrecept moet omzetten, hoe je de tijd en temperatuur moet aanpassen, hoe je een goede verdamping creëert, en misschien moet je je verwachtingen wel iets naar beneden bijstellen. Hieronder leggen we uit hoe je jouw Instant Pot tóch voor slowcooking kunt gebruiken.

Slow cooking recepten aanpassen voor je Instant Pot

Recepten die speciaal voor een slowcooker zijn ontwikkeld, bevatten meestal vloeistof zoals water, bouillon of fond. Er is een reden voor, bijvoorbeeld dat het voedsel dat gekookt wordt dat vocht nodig heeft of dat het recept wil dat je jus of saus krijgt. De afmetingen zijn specifiek en bedoeld om te worden gevolgd.

Een slowcooker is ontworpen om een deel van dat vocht te laten verdampen en condensatie toe te laten. Het maakt allemaal deel uit van het proces. De slowcooker van de Instant Pot houdt hier geen rekening mee. Het kan niet goed omgaan met de noodzakelijke verdamping.

Oplossing: verminder de vloeistof in een slow cooker recept met 15% -20% bij gebruik van de Instant Pot in slow cook mode. Dit zal het gebrek aan verdamping opvangen (tenzij je een extra accessoire aanschaft, komt later).

Tijd

Dit is het lastige. De eigenschap van een slow cooker die in hoge mate bijdraagt aan het succes ervan is de eis om niet te gluren. Til het deksel niet op! De vuistregel is dat voor elke keer dat je het deksel optilt tijdens het lange slowcookingproces, je 25 minuten extra kooktijd moet rekenen.

In de slowcook-modus van de Instant Pot zijn de dingen wat onzeker en moet je eigenlijk wel tussendoor controleren door het deksel te openen om te zien en te testen wat er aan de hand is. Misschien moet je nog een uur extra kooktijd toevoegen! Of je ontdekt zoveel vocht dat je een deel moet afgieten.

Oplossing: Wacht tot je denkt dat het voedsel gaar is en verwijder dan het deksel. Controleer de interne temperatuur van het voedsel met een thermometer. Als je te veel vloeistof ziet, kun je die nu naar wens afgieten. Zet de Instant Pot zo nodig nog een paar minuten of zelfs een uur langer in de slowcook-modus. Het is helaas geen exacte wetenschap en je zult moeten schatten en uitproberen.

Temperatuur

Om het nog verwarrender te maken, heeft de Instant Pot drie warmtestanden voor de slowcooker (warm niet meegerekend):

  • Less (82°C tot 88°C)
  • Normal (88-93°C)
  • More (93-99°C)

Slow cookers hebben meestal drie standen: Laag (ongeveer 74°C), Hoog (100°F), Warm (93°F). Hoewel de laagste stand van de Instant Pot overeen lijkt te komen met de laagste stand van een slowcooker, lijkt deze op een veel lagere temperatuur te werken, wat betekent dat het koken langzamer gaat.

Oplossing: Om de "lage" instelling van een slow cooker na te bootsen, gebruik je Instant Pot slow cook "Normal". Voor de "High" instelling van een slow cooker, gebruik je Instant Pot's "More."

Verdamping

De Instant Pot is in de eerste plaats een snelkookpan met een deksel dat afsluit en op zijn plaats sluit - wat het moet hebben, gezien al die druk! Natuurlijk blijft het drukventiel open als je de Instant Pot als slowcooker gebruikt, anders zou je onder druk koken. Dat zorgt voor enige verdamping, maar veel minder dan bij een traditionele slow cooker. In mijn ervaring is dat niet voldoende. Bij slowcookers is vochtverlies mogelijk en noodzakelijk via een gat in het deksel van de slowcooker. Dit betekent dat jouw gerecht dat langzaam gekookt is in de Instant Pot waarschijnlijk zwemmend in vocht uit de pan komt, terwijl het de bedoeling was dat het vocht door verdamping zou afnemen.

Oplossing!

Koop voor je Instant Pot een gehard glazen deksel dat een gat heeft voor stoom en verdamping te ontsnappen en niet vergrendeld op zijn plaats. Dit zal het verdampingsprobleem verhelpen. Bovendien zie je nu precies wat er gebeurd in je Instant Pot en hoeft je niet steeds het deksel te verwijderen om te kijken wat er speelt.


Een goede thermometer helpt bij het in de gaten houden van de temperatuur. Je steekt deze eenvoudig door het gaatje in het deksel (zie hierboven) zodat je precies weet wat de temperatuur is.

Conclusie

De Instant Pot is een veelzijdige multicooker die voornamelijk met druk kookt. Door het lezen van dit blog kun je tevens optimaal gebruik maken van de slow cook-functie die de multicooker te bieden heeft. Zo ben je klaar om perfect bereide slowcook maaltijden op tafel te zetten. Vertrouw op het kookproces zonder te gluren, laat de Instant Pot goed voorverwarmen en geniet van de smaakvolle resultaten!

Naar hoofdpaginaVolgende artikel
Powerblog - aanmelden nieuwsbrief

Wil je meer van dit soort nuttige informatie? Meldt je dan aan voor onze nieuwsbrief voor het laatste nieuws, handige tips en adviezen, heerlijke recepten, en speciale aanbiedingen. We mailen hooguit 1x per week.