Pot-in-Pot koken met je Instant Pot

Pot-in-Pot (PiP) methode gebruiken in je Instant Pot

Je kan heel goed Pot-in-Pot gebruiken voor de niet- eenpansgerechten. Hiervoor gebruik je elke temperatuurbestendige schaal, zoals Pyrex. Het enige waar je op moet letten is dat je ingredienten met vergelijkbare gaartijden gebruikt, omdat het niet zo handig is om de pan een tweede keer op druk te moeten laten komen. 

Hiervoor kan je elke hittebestendige schaal of bak gebruiken, zoals Pyrex of metaal. Wij krijgen ook regelmatig de vraag of de kleinere binnenpannen van Instant Pot in de grotere modellen passen: de enige mogelijkheid hierin zou zijn om een binnenpan van de 3L te gebruiken in een 8L. In de 6 liter zit er minder ruimte omheen maar het kan eventueel wel. De 6 liter binnenpan past NIET in de 8 liter.

Een handige tip is dat je ingrediënten met vergelijkbare gaartijden gebruikt, omdat het niet zo handig is om de pan een tweede keer op druk te moeten laten komen en het zonde is om tot prut gekookte groenten te krijgen als resultaat.

Voorbeeld

Als voorbeeld hoe PiP werkt geef ik een vega linzencurry met rijst: je gebruikt eerst Sauté om ui, knoflook en kruiden te fruiten en blust dit af met wat bouillon, waarbij je goed de bodem schoon schraapt met een houten of kunststof spatel. Voeg dan de linzen toe en zet het stoomrek in de pan. Op het stoomrek zet je dan een bak met rijst, deze stoomt gaar terwijl de linzen koken. 

​Dit is natuurlijk alleen maar even een voorbeeld van hoe je dit kan gebruiken, er zijn tal van mogelijkheden voor deze methode. 

Voor PiP koken zijn wij nog bezig met een heel mooi accessoire: metalen stapelbare bakjes met 2 lagen, zodat je verschillende bakjes hebt om in te koken. Deze is geschikt voor de 8 liter modellen.

Wat is Pot in Pot precies?

Met PiP gebruik je één of meerdere losse, kleinere container(s) in de binnenpan van de Instant Pot om te koken, die je eventueel bovenop het stoomrekje zet. Het vocht zit dan onder het stoomrekje, de stoom die hiervan vrijkomt zorgt ervoor dat de pan op druk komt en zo het gerecht gaart. 

Accessoires voor Pot in Pot koken met je Instant Pot

Wij hebben de ideale accessoires voor pot in pot koken met je Instant Pot gevonden! De Ziva stapelbare RVS dubbele stomer mand met deksel.

Wanneer gebruik je PiP (pot in pot)?

 • Wanneer je meerdere gerechten tegelijk wil maken, zoals het bovengenoemde voorbeeld van een linzencurry. Maar denk bijvoorbeeld ook aan: vis met sperziebonen of asperges, quinoa met groenten, kip en rijst, bonen en rijst, chili con/sin carne of verschillende potjes babyvoeding.
   
 • Kleine hoeveelheden: Als je liever niet je hele binnenpan schoon wil maken, een wat handzamer bakje wil gebruiken om in de koelkast te zetten of bijvoorbeeld minder dan 1 cup rijst waarbij je niet genoeg vocht erbij hebt om druk te creëren.
   
 • Opnieuw opwarmen: in plaats van magnetron of pannetje kan je gewoon je hittebestendige bakje in de Instant Pot zetten en opwarmen. Ook ideaal wanneer je meerdere bakjes hebt die je kan stapelen om alles tegelijk op te warmen.
   
 • Het stomen van groenten, vis en andere kwetsbare ingredienten: hiervoor kan je een stoommand gebruiken, maar gewoon een schaaltje/bakje is hier ook prima geschikt voor. Hou er met kortkokende groenten zoals broccoli rekening mee dat een Instant Pot ook op 0 minuten ingesteld kan worden. Laat onmiddelijk na de kooktijd de druk ontsnappen om doorkoken te voorkomen. 
   
 • Au bain Marie: Deze methode gebruik je meestal voor delicate recepten, waarbij een gelijkmatige temperatuur, geen directe hitte en langzamer verhitten vaak centraal staan. In plaats van een schaaltje boven een pan kan je ook een schaaltje of bakje op het stoomrekje zetten met een kopje water in de binnenpan. Een aantal mogelijkheden: Lava cakes, cheesecake, kleine potjes yoghurt of crème brûlée. 
   
 • Voor gerechten met weinig/geen vocht: Lasagne, gestoomde cake of brood bijvoorbeeld. Gaar je lasagne in een schaal in de Instant Pot terwijl de oven aan het voorverwarmen is, daarna zet je je lasagne zo in de oven om de kaas nog een kleurtje te geven. Als je een van de Crisp modellen hebt is het helemaal makkelijk, je hoeft dan alleen nog maar even het deksel om te wisselen. 
   
 • Om de BURN melding te voorkomen: Wanneer je melk, tomatensaus of andere dikke sauzen gebruikt kan het regelmatig voorkomen dat je een BURN melding krijgt. Dit komt doordat de hitte niet goed genoeg verdeeld kan worden en de bodem van de binnenpan te heet is geworden. Deze melding voorkomt het verbranden of in branden van voedsel. Dit is heel makkelijk te voorkomen door deze gerechten in een losse schaal te bereiden met alleen water in de binnenpan. 
Naar hoofdpaginaVolgende artikel
Powerblog - aanmelden nieuwsbrief

Wil je meer van dit soort nuttige informatie? Meldt je dan aan voor onze nieuwsbrief voor het laatste nieuws, handige tips en adviezen, heerlijke recepten, en speciale aanbiedingen. We mailen hooguit 1x per week.