Wat is een Instant Pot?

De Instant Pot is niet de snelkookpan waarmee je grootmoeder in de jaren tachtig kookte en zijn vele malen geavanceerder en daardoor veiliger dan traditionele snelkookpannen (ze exploderen dus niet, en zijn volledig veilig als je ze gebruikt volgens de handleiding en de onderdelen goed onderhoudt).

Instant Pot-snelkookpannen exploderen, smelten of oververhitten niet. Bovendien heeft de Instant Pot verschillende veiligheidsfuncties die speciaal zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat niets behalve je smaakpapillen explodeert bij gebruik van het apparaat.

Deze multicookers hebben geïntegreerde software waarmee je verschillende kookfuncties met één druk op de knop kunt uitvoeren voor een vereenvoudigde kookervaring. De belangrijkste functies van deze fornuizen zijn langzaam koken oftewel slowcooken, bakken en snelkoken. Er zijn echter knoppen die de functies verder uitsplitsen om koks te helpen bij het uitvoeren van verschillende soorten koken.

Meer dan een snelkookpan

Een Instant Pot is een elektrische snelkookpan, maar biedt nog zóveel meer. Het is een multicooker, wat betekent dat hij veel kookfuncties heeft. Je kunt jouw Instant Pot gebruiken als slowcooker, rijstkoker, stomer, yoghurtmaker of koekenpan. Het is een alles-in-één apparaat, dus je kunt bijvoorbeeld een kip bruinen en alles in dezelfde pan koken. In de meeste gevallen zijn Instant Pot-maaltijden in minder dan een uur klaar om te serveren.

De snelle kooktijden zijn te danken aan de snelkookfunctie, die stoom vasthoudt wat wordt gecreëerd door vloeistof (zelfs vloeistof die vrijkomt uit vlees en groenten), druk opbouwt en stoom terug in het voedsel werkt. De knoppen Pressure Cook en Sauté zal je waarschijnlijk het vaakst gebruiken.

Maar verwar het niet met een snelkookpan op een kookplaat. In tegenstelling tot de snelkookpan van onze grootouders, elimineert deze Instant Pot veiligheidsproblemen met een deksel dat vergrendelt en vergrendeld blijft totdat de druk wordt opgeheven. Ja, je kunt een hele kip koken in de Instant Pot. Gezinnen van zes of minder zullen waarschijnlijk blij zijn met de 6 liter multicooker.

10 Veiligheidsvoorzieningen

Alle Instant Pots zijn gemaakt met minstens 10 belangrijke veiligheidsvoorzieningen die niet altijd op andere soorten kooktoestellen voorkomen. Diverse veiligheidsvoorzieningen zijn gericht op het handhaven van veilige drukniveaus bij gebruik van de snelkookpan. Deze multicookers detecteren of het deksel goed is gesloten voordat het koken onder druk begint. Lekken worden ook gedetecteerd door het apparaat in het geval de afdichting niet correct is geïnstalleerd. Dit om te voorkomen dat voedsel verbrandt. In dit artikel lees je meer over de veiligheid van Instant Pots.

Hoge druk = gezonder!

Hoewel sommige mensen de hoge temperaturen van koken onder druk gelijkstellen aan het verlies van voedingsstoffen, is dit het tegenovergestelde van de waarheid. Met snelkoken kan de warmte gelijkmatig en snel worden verdeeld, zodat voedsel zoals diepvriesgroenten niet in water hoeft onder te dompelen. Je hebt maar net genoeg water nodig om voldoende stoom te genereren, en de meeste recepten gebruiken ongeveer een kopje vloeistof.

Powerblog - aanmelden nieuwsbrief

Wil je meer van dit soort nuttige informatie? Meldt je dan aan voor onze nieuwsbrief voor het laatste nieuws, handige tips en adviezen, heerlijke recepten, en speciale aanbiedingen. We mailen hooguit 1x per week.