Bespaar tot 84% energie met airfryers en multicookers

Koken in een elektrische oven kost 5x meer (energie) dan het gebruik van een airfryer of elektrische snelkookpan (multicooker).

Je kunt heel veel op je energierekening besparen door te koken met een elektrische snelkookpan en airfryer, in plaats van een elektrische oven. Het energieverbruik is tot wel 84% lager.

In een tijd waarin het energieverbruik en de kosten van levensonderhoud de meeste huishoudens bezighouden, wilden wij van Instant Pot weten hoe onze producten je thuis voordeel kunnen opleveren - op meer manieren dan alleen het bereiden van heerlijke maaltijden! 

Uit het recent uitgevoerde onafhankelijk onderzoek (PDF), uitgevoerd door Unconventional Connections is duidelijk naar gebleken dat je bij het koken in een Air Fryer of Pressure Cooker meer dan 80% energie en kosten kunt besparen in vergelijking met een elektrische oven. In het onderzoek van Unconventional Connections werden onze producten op de proef gesteld door in elk apparaat een kiprecept te bereiden en datzelfde recept te vergelijken met dat van een elektrische oven. En de resultaten zijn precies zoals we verwacht hadden...

Instant Brands, van de enorme populaire Instant Pot multicookers en airfryers, gaf opdracht tot een onafhankelijk onderzoek om hun overtuiging te testen dat koken met hun toestellen zou bestaan in aanzienlijke energiebesparingen en een lagere uitstoot van broeikasgassen in vergelijking met koken in de bekende ovens, bekend zoals die in Europa gebruikelijke zijn.

Testproces

Om de betrouwbaarheid van de resultaten te garanderen, werd elk recept drie keer bereid in elk apparaat. Om inzicht te krijgen in de energiebehoefte van elk recept en apparaat, werden elektriciteitsmeters aangesloten op de snelkookpan en de airfryer; terwijl voor de oven de voorverwarm- en kookstappen werden getimed en informatie van de fabrikant werd gebruikt om het energieverbruik te bepalen. We hebben de temperatuur van de kip voor en na het koken gemeten, om er zeker van te zijn dat de kip gaar was en vergelijkbare omstandigheden vertoonde. 

De geteste recepten

We testten een recept met geroosterde Parmezaanse kip om het energieverbruik van een Instant Pot Pro Crisp en een elektrische oven te vergelijken, en we volgden een recept met geroosterde hele Cajun kip om de energie te vergelijken die nodig was om de kip te bereiden met een Instant Vortex Plus ClearCook Air Fryer en een elektrische oven.

De resultaten

Instant Pot vs. Elektrische Oven

Koken onder druk verbruikte gemiddeld 0,57 kWh per kg rauwe kip, wat overeenkomt met gemiddeld 4,4 keer minder energie die nodig is om de kip in de oven te braden. (De minimum- en maximumwaarden voor energiebesparing variëren van 4 tot 4,7 keer voor de drie kooktests)

Instant Air Fryer vs. Elektrische Oven

Luchtbraden verbruikt gemiddeld 0,44 kWh per kg rauwe kip, wat neerkomt op gemiddeld 5,2 keer minder energie dan wat wordt verbruikt bij het braden in de oven voor hetzelfde recept. (De energiebesparing varieert van 4,7 tot 5,7 keer uit de drie kooktests)

Wat betekent dit voor mij?

De bevindingen van het onderzoek tonen onomstotelijk aan dat zowel de Instant Pot Pro Crisp als de Vortex Plus ClearCook Air Fryer veel minder energie verbruiken dan een elektrische oven bij het bereiden van een gebraden kip.

Dit komt omdat luchtfrituren en snelkoken in wezen een intensiever kookproces zijn. Ze zijn in een mum van tijd voorverwarmd en zijn veel efficiënter omdat je niet een hele oven hoeft te verwarmen, maar in plaats daarvan jouw voedsel op een meer geconcentreerde en kleinere oppervlakte kunt bereiden. Houd de warmte binnen = energiebesparend! En minder energieverbruik betekent lagere energiekosten, geldbesparing en een kleinere ecologische voetafdruk door het gebruik van elektriciteit bij het koken.

Het is een win-win situatie als het gaat om koken met Instant Snelkookpannen en Air Fryers!

Abstract: het onderzoek

Deze studie vergelijkt het energieverbruik voor het koken van kip met behulp van drie verschillende elektrische apparaten. Het doel was om aan de hand van twee kiprecepten het energieverbruik van een elektrische snelkookpan en een airfryer te vergelijken met dat van een elektrische oven. Eén recept werd gebruikt om het energieverbruik van een elektrische snelkookpan en een elektrische oven te vergelijken, terwijl een ander recept werd gevolgd om de energie te vergelijken die nodig was om de kip te bereiden met een air fryer en een elektrische oven.

Om de energiebehoefte voor het koken te bepalen, werden elektriciteitsmeters aangesloten op de snelkookpan en de air fryer, terwijl voor de oven de voorverwarmings- en kookstappen werden getimed en de informatie van de fabrikant over het energieverbruik in aanmerking werd genomen. De temperatuur van de kip voor en na het koken werd gemeten, om er zeker van te zijn dat de kip gaar was en vergelijkbare omstandigheden vertoonde. In het geval van het eerste kiprecept verbruikt de snelkookpan gemiddeld 0,57 kWh per kg rauwe kip, wat overeenkomt met 81% minder energie die nodig is om de kip in de oven te braden.

Voor het tweede recept verbruikte de air fryer gemiddeld 0,44 kWh per kg rauwe kip; dit is gemiddeld 84% minder energie dan wordt verbruikt bij bereiding in de oven voor hetzelfde recept. De resultaten werden genormaliseerd naar de gebruikte hoeveelheid rauwe kip om eerlijke vergelijkingen te kunnen maken. Deze resultaten wijzen erop dat koken met deze alternatieve apparaten veel energie-efficiënter is, waardoor ze goedkoper zijn in het huishouden.

Relevante producten

Bekijk hier een video van de geweldige Instant Pot Duo Crisp modellen.
NB de Instant Pro Crisp modellen hebben extra ingebouwde isolatie waardoor ze nóg energiezuiniger zijn.

Lees het Nederlandse rapport:
Vergelijking van energiegebruik en broeikasgasemissies bij het bereiden van gebraden kip: Elektrische snelkookpan/luchtfriteuse vs. conventionele oven

Naar hoofdpaginaVolgende artikel
Powerblog - aanmelden nieuwsbrief

Wil je meer van dit soort nuttige informatie? Meldt je dan aan voor onze nieuwsbrief voor het laatste nieuws, handige tips en adviezen, heerlijke recepten, en speciale aanbiedingen. We mailen hooguit 1x per week.