Sticky sinaasappel, gember & kruiden ham

De Sticky sinaasappel, gember & kruiden ham belooft het pronkstuk te worden op elke feestelijke tafel. Dit recept levert een perfect sappige ham op, met een glazuur gemaakt van het braadvocht dat barst van de smaak. Het vooraf weken zorgt voor een perfect uitgebalanceerde zoutigheid, en het initiële roosteren met gemberbier en specerijen geeft de ham een subtiele zoetheid en kruidigheid. Het glaceerproces zorgt voor een zoete en plakkerige laag die ervoor zal zorgen dat elke gast naar de uiteinden grijpt om zoveel mogelijk van de plakkerige gembersaus te krijgen. Een allemansvriend op alle mogelijke manieren!

 

Ingrediënten

- 1,5-2 kg gerookte, huid-aan, botloze ham

- 1 sinaasappel, in plakjes

- 1 ui, in plakjes

- 1 sinaasappel, in plakjes

- 10 zwarte peperkorrels

- 1 steranijs

- 3 laurierblaadjes

- 500 ml gemberbier

- 1/2 kopje bruine suiker

- Kruidnagels, om in de ham te steken
 

Bereidingswijze

1. Laat de ham een nacht weken in koud water, bedekt met water. Dit helpt overtollige pekel uit de ham te verwijderen.

2. Weeg je rauwe ham en bereken de kooktijd, waarbij je 30 minuten per 450 g rekent.

3. Plaats de ham in een braadslede, samen met de gesneden gember, gesneden uien, gesneden sinaasappels, peperkorrels, steranijs, laurierblaadjes en gemberbier rond de ham.

4. Rooster op 155°C gedurende de berekende kooktijd.

5. Eenmaal gekookt, laat de ham iets afkoelen. Giet het kookvocht af en zeef de vaste deeltjes eruit.

6. Voeg het gezeefde kookvocht toe aan de Instant Pot (of steelpan) met de suiker en sauteer om in te dikken, tot het borrelt en dik wordt.

7. Verwijder voorzichtig de schil van de ham, laat het vette laagje achter. Snijd een ruitpatroon in het vet en steek de punten van de ruiten in met kruidnagels.

8. Giet 2/3 van de glazuur over de ham en zet het terug in de airfryer om nog eens 20-30 minuten op 155°C te roosteren. Bedruip het elke paar minuten terwijl het kookt, tot het goudbruin is.

9. Laat de ham 15 minuten rusten, afgedekt met folie om het warm te houden, voor de beste resultaten voordat je het snijdt. Serveer met een kan van het bewaarde glazuur om over de gesneden ham plakjes te druppelen

Naar hoofdpaginaVolgende artikel
Powerblog - aanmelden nieuwsbrief

Wil je meer van dit soort nuttige informatie? Meldt je dan aan voor onze nieuwsbrief voor het laatste nieuws, handige tips en adviezen, heerlijke recepten, en speciale aanbiedingen. We mailen hooguit 1x per week.