Instant Pot kooktijden (hoge druk)

Hoge druk kooktijden voor veel ingrediënten!

Net als bij conventioneel koken, zit koken met Instant Pot vol met persoonlijke keuzes, creativiteit, veel wetenschap en experimenten. Geen twee mensen zouden precies dezelfde smaken, voorkeuren voor malsheid en textuur van voedsel hebben. De kooktijdgrafiek in dit receptenboekje is bedoeld als referentie. De gebruiker wordt aangemoedigd om te experimenteren en uw eigen tijdsinstelling te vinden voor het beste resultaat naar eigen wens van de gebruiker.

Er zijn nog andere factoren die de kooktijd kunnen beïnvloeden. Verschillende stukken vlees en verschillende soorten rijst kunnen bijvoorbeeld verschillende kooktijden nodig hebben om dezelfde malsheid of textuur te verkrijgen.

Bij het bereiden van bevroren voedsel is het niet nodig om het voedsel eerst in de magnetron te ontdooien. Bevroren voedsel verlengt echter de voorverwarmtijd en kooktijd met enkele minuten, afhankelijk van de hoeveelheid voedsel.

Alle timing hier is gebaseerd op de kookdruk in het bereik van 12 psi (+0,83 bar) bij de instelling "Hoge druk".

Inhoudsopgave

Zeevruchten & vis

Verse kooktijd
(in minuten)

Bevroren kooktijd
(in minuten)

Krab2-34-5
Hele vis (forel, zeebaars etc.)4-55-7
Visfilet2-33-4
Vis Steak3-44-6
Kreeft2-33-4
Mosselen1-22-3
Zeevruchtensoep of bouillon7-88-9
Garnalen of garnalen1-32-4

Rijst & graan

Waterhoeveelheid
(Graan: Waterverhouding)

Kooktijd
(in minuten)

Gerst, parel1:2.520-22
Gerst, pot1:3-1:425-30
Couscous1:22-3
Maïs, gedroogd, half1:325-30
Haver, snel koken1:22-3
Haver, staal gesneden1:33-5
Pap, dun1:6-1:75-7
Quinoa, snel koken1: 1.251
Basmati rijst1:14
Bruine rijst1:120-22

Jasmijn rijst

1:14
Witte rijst1:14
Wilde rijst1:220-25

Gedroogde bonen & peulvruchten

Droog, kooktijd
(in minuten)

Geweekt, kooktijd
(in minuten)

Adzuki16-204-6
Anasazi20-255-7
Zwarte bonen20-254-6
Black Eyed Peas6-74-5
Kikkererwten (kikkererwten, keker
boon of kabuli)
35-4010-15
Cannellinibonen25-306-9
Gandules (duivenerwten)20-256-9
Grote Noordelijke bonen25-307-8
Linzen, Frans groen4-6n.v.t
Linzen, groen, mini (bruin)4-6n.v.t
Linzen, rood, gespleten1-2n.v.t
Linzen, geel, gespleten (moong dal)1-2n.v.t
limabonen12-143-6
Kidneybonen, rood15-207-8
Kidneybonen, wit / Cannellini25-306-9
Marine /Haricotbonen20-257-8
Pinto bonen23-256-9
Erwten16-2010-12
scharlaken loper20-256-8
Soja bonen35-4518-20

Vlees

Kooktijd
(in minuten)

Rundvlees, Stoofvlees20 / 450g
Rundvlees, gehaktbal5 / 450g
Rundvlees, gekleed20 – 25 / 450g
Rundvlees, stoofvlees, biefstuk, romp, rond,
boorkop, mes of borst, groot
20 / 450g
Rundvlees, stoofvlees, biefstuk, romp, rond,
boorkop, mes of borst, kleine stukjes
15 / 450g
Rundvlees, ribben20 – 25
Rundvlees, schenkel 40 mm breed25 – 30
Rundvlees, ossenstaart40 – 50
Kip, borsten met bot6 – 8
Kip, heel 2-2.5Kg8 / 450g
Kip, porties met botten10 – 15
Kip, donker vlees10 – 15
Cornish Hen/Poussin, heel10 – 15
Eend, porties met botten12 – 15
Eend, heel10 / 450g
Plakje ham9 – 12
Ham picknick schouder8 / 450g
Lam, blokjes10 -15
Lamsvlees, Stoofvlees12 -15
Lamsbeen15 / 450g
Fazant8 / 450g
Varkensvlees, lendebraad20 / 450g
Varkensvlees, gebraden vlees15 / 450g
Varkensribben15 – 20
Kalkoen, borst, zonder been7 – 9
Kalkoen, borst, heel, met botten20 – 25
Kalkoen, drumsticks (poot)15 – 20
Kalfsvlees, karbonades5 – 8
Kalfsvlees, gebraden12 / 450g
Kwartel, heel8/450g

Groenten

Verse kooktijd
(in minuten)

Bevroren kooktijd
(in minuten)

Artisjok, heel, zonder bijgesneden
bladeren
9-1111-13
Artisjokharten4-55-6
Asperges, heel of gesneden1-22-3
Bonen, groen/geel of wax,
geheel, trim uiteinden en snaren
1-22-3
Rode biet, klein, heel11-1313-15
Rode biet, groot, heel20-2525-30
Broccoli, roosjes1-22-3
Broccoli, stengels3-44-5
Spruitjes, heel2-33-4
Kool, rood, paars of groen,
versnipperd
2-33-4
Kool, rood, paars of groen,
wiggen
2-33-4
Wortelen, gesneden of versnipperd2-33-4
Wortelen, heel of in stukjes6-87-9
Bloemkoolroosjes2-33-4
Selderij, Brokken2-33-4
Boerenkool4-65-6
Maïskorrels1-22-3
Maïs, op de kolf3-54-6
Aubergine, plakjes of blokjes3-44-5
Andijvie1-22-3
Escarole/Witlof, fijngehakt2-33-4
Sperziebonen, heel2-33-4
Groenen (bietengranen, boerenkool, spinazie, snijbiet, raapstelen), gehakt4-55-6
Prei2-33-4
Gemengde groenten2-3
okra2-33-4
Uien, gesneden2-33-4
Pastinaken, in plakjes2-33-4
Pastinaak, blokjes3-44-5
Erwten, in de peul1-22-3
Erwten, groen1-22-3
Aardappelen, in blokjes4-56-7
Aardappelen, heel, schat8-1012-14
Aardappelen, heel, groot12-1515-19
Pompoen, kleine schijfjes of blokjes4-56-7
Pompoen, grote plakken of blokjes8-1010-14
Koolraap/Sweed/Raap, plakjes3-54-6
Koolraap/raap/raap, brokken4-66-8
Spinazie1-22-3
Pompoen, eikel, schijfjes of blokjes5-77-9
Pompoen, butternut, schijfjes of blokjes4-66-8
Zoete aardappel, in blokjes2-44-6
Zoete aardappel, heel, klein10-1212-14
Zoete aardappel, heel, groot12-1515-19
Paprika, schijfjes of blokjes1-32-4
Tomaten, in vieren2 – 34-5

Fruit

Verse kooktijd
(in minuten)

Gedroogde kooktijd
(in minuten)

Appels, in schijfjes of stukjes1-22-3
Appels, heel3-44-6
Abrikozen, heel of gehalveerd2-33-4
Perziken2-34-5
Peren, heel3-44-6
Peren, schijfjes of helften2-34-5
pruimen2-34-5
Rozijnenn.v.t4-5