Instant Pot watertest: hoe werkt het?

Watertest uitvoeren vóór eerste gebruik

Voordat we onze nieuwe Instant Pot gaan gebruiken voor allerlei gerechten, is het aan te raden eerst een zogenaamde watertest te doen. Hiermee sluit je uit dat er iets mankeert aan je Instant Pot multicooker vóórdat je verder gaat.

De hele test zal ongeveer 20 minuten duren en is heel simpel, deze dient vooral om te testen of het apparaat goed op druk komt, en om alvast wat vertrouwd te raken met hoe het hogedruk koken werkt.

Stap-voor-stap

 1. Haal de binnenpan uit het apparaat.
   
 2. Vul de pan met 3 cups (750ml) water.
   
 3. Zet de pan terug in het apparaat.
   
 4. Stop de stekker nu in het stopcontact, er verschijnt nu OFF op het display.
   
 5. Sluit het deksel door de pijl op het deksel aan te sluiten op het icoontje op het apparaat en deze kloksgewijs te draaien, je hoort een jingle bij het sluiten. Als jouw model een quick release switch heeft, staat deze automatisch in de Seal positie wanneer je het deksel sluit.
   
 6. Druk op Pressure Cook om het hogedrukkoken programma te selecteren.
   
 7. Bij de Instant Pot Duo Evo Plus draai je aan de knop om Custom uit de presets te kiezen en druk op de knop om deze te selecteren.
   
 8. Druk op de + en - toetsen om de tijd in te stellen op 00:05 voor een 5 minuten programma. Bij de Instant Pot Duo Evo Plus draai je zodra de kooktijd begint te knipperen de knop tegen de klok in om 00:05 te selecteren.
   
 9. Druk op Start om het programma te beginnen. Bij de Instant Pot Duo stel je de tijd in en dan start deze vanzelf na een paar seconden. Het display vertoont nu ON om aan te geven dat het voorverwarmen is gestart. Bij de Instant Pot Duo Evo Plus zal je op de voortgangsmeter zien dat deze op Pre-heating (voorverwarmen) staat. De Instant Pot Duo Evo Plus slaat aanpassingen aan de kooktijden automatisch op voor een volgend gebruik zodra de kooktijd in gaat. 
   
 10. Zodra het apparaat op druk komt  begint het koken. Het display springt van ON naar de resterende kooktijd, deze telt naar beneden. 
   
 11. Als het Smart programma voltooid is gaat het apparaat vanzelf over op Keep Warm, de warmhoudmodus. 
   
 12. Druk op Cancel om Keep warm te beëindigen en het apparaat terug te laten gaan naar de standby modus.
   
 13. Zet de Quick Release switch op Vent, de stoomafvoerknop zal nu een constante stroom van stoom vrijlaten. Deze is heet! Bij de Instant Pot Duo draai je de stoomafvoerknop zelf naar de Vent positie, let er hierbij op dat je niet met je hand boven het ventiel komt. 
   
 14. De vlotter die omhoog gaat zodra er druk op de pan staat zal naar beneden zakken zodra de druk verdwenen is.
   
 15. Het deksel kan nu geopend worden door tegen de klok in te draaien.
   
 16. Gooi het water weg en droog de binnenpan af. Je bent nu klaar om te gaan koken!
Naar hoofdpaginaVolgende artikel
Powerblog - aanmelden nieuwsbrief

Wil je meer van dit soort nuttige informatie? Meldt je dan aan voor onze nieuwsbrief voor het laatste nieuws, handige tips en adviezen, heerlijke recepten, en speciale aanbiedingen. We mailen hooguit 1x per week.