Instant Pot kookprogramma's uitgelegd

 

Hieronder hebben we de meest voorkomende Instant Pot programma's voor je op een rijtje gezet, inclusief een aantal tips hoe je deze kan gebruiken.

Meest gebruikte kookprogramma’s

PRESSURE COOK / MANUAL

Deze setting zal je waarschijnlijk het meest gebruiken. De temperatuur, druk en kooktijd kan je zelf instellen met het bedieningspaneel. Druk op Pressure Level om de druk aan te passen (high of low) en gebruik de +/- toetsen om de kooktijd aan te passen.

SAUTÉ

Ja, je kan in je Instant Pot sauteren/aanbraden, net zoals je normaal een pan of koekenpan zou gebruiken. Gebruik Less om te sudderen, in te laten dikken, vocht te verdampen of voor producten die snel aanbranden. Gebruik Normal voor dichtschroeien en More voor braden en roerbakken. De maximale tijd voor Sauté is 30 minuten per keer, dit is als extra veiligheidsmaatregel ontwikkeld. Gebruik sauté altijd zonder deksel.

SLOW COOK

Programma vergelijkbaar met traditionele slow cooker. Gebruik Less als vegelijkbaar met de Low (8 uur) slow cooker setting, Normal is vergelijkbaar met Medium (6 uur) en More is als High (4 uur) in een traditionele slowcooker.

STEAM

Om groenten te stomen gebruik je Less mode; voor vis en zeevruchten gebruik je Normal; voor vlees gebruik je More. Gebruik altijd het stoomrekje om je eten boven het water te houden en gebruik Quick Release om te ver doorgekookt eten te voorkomen. 

RICE 

Dit programma kookt op lage druk en is het meest geschikt voor witte rijst. Voor rijst met wat bite gebruik je Less, voor normale textuur gebruik je Normal en voor een echt zachte textuur gebruik je More. Gebruik 10-minute NR voor optimale resultaten. Een uitgebreide uitleg vind je hier in dit blog.

KEEP WARM

Deze functie beschikt over 3 verschillende temperaturen om je eten warm te houden, tot wel 10 uur na het einde van het kookprogramma.

SOUS VIDE

Speciaal programma om je Instant Pot als sous-vide waterbad te gebruiken. Meer informatie over deze bereidingswijze vind je in dit sous-vide blog.

STERILIZE 

Dit programma is gemaakt om babyflessen, potten en andere gebruiksvoorwerpen te steriliseren. Gebruik Less om melkproducten te pasteuriseren; Normal mode voor lage druk steriliseren en inmaken van zure fruit- en groentesoorten. Gebruik More voor hoge druk sterilisatie en zure vruchten en groenten inmaak. 

 

Food kookprogramma’s

SOUP / BROTH

Kookt soep voorzichtig waardoor je heldere bouillon kan maken. Voor soep zonder vlees gebruik je Less; voor soep met vlees gebruik je normal en voor soepen die langere kooktijden hebben zoals bijvoorbeeld bouillon van botten, gebruik je de More setting. Gebruik altijd NR om de druk van de pan te halen in verband met de grote hoeveelheid vloeistof in soep.

MEAT / STEW 

Het beste programma voor grote stukken vlees op hoge druk. Voor zachte textuur gebruik je Less, voor nóg zachter gebruik je Normal en voor fall-off-the-bone zacht gebruik je More.  Laat het vlees 5-30 minuten (afhankelijk van formaat) rusten na het programma, zodat het kookvocht geabsorbeerd kan worden. Hierdoor krijg je heerlijk zacht, sappig en mals vlees.

POULTRY  

Programma voor gevogelte. Gebruik Less voor een zachte textuur, Normal voor zéér zachte textuur en More voor fall-off-the-bone. Kies de setting op basis van de gewenste textuur, or stel de kooktijd handmatig in. Laat gevogelte 5-10 minuten (afhankelijk van formaat) rusten na het programma, zodat het kookvocht geabsorbeerd kan worden. Hierdoor krijg je heerlijk zacht, sappig en mals vlees.

BEANS / CHILI

Gebruik dit programma voor verschillende texturen voor bonen. Voor stevige bonen gebruik je Less, voor iets zachter gebruik je Normal en voor zeer zacht gebruik je More. Gebruik met bonen altijd NR om de druk van de pan te halen. Zorg ervoor dat bonen altijd volledig onder water staan.

CAKE

Met dit hogedrukprogramma maak je een smeuïge, compacte cake of taart. Voor een lichtere, smeuïge cake gebruik je Less, voor een compactere cake gebruik je Normal en voor een echt compacte cake, zoals bijvoorbeeld New York Style cheesecake, gebruik je More. Let er wel op dat dit gestoomde cakes zijn, het enige Instant Pot model waar je echt mee kan bakken is de Instant Pot Duo Crisp!

EGG

Dit programma is ontwikkeld voor extra grote eieren dus je zal de tijd iets aan moeten passen voor keinere eieren. Voor een zachtgekookt eitje gebruik je Less, voor medium gebruik je normal en voor hardgekookte eieren gebruik je More. Laat de eieren gelijk schrikken onder koud water na het koken om doorgaren te voorkomen.

MULTIGRAIN 

Gebruik het meergranen programma voor bruine rijst, wilde rijst en overige granen en bonen. Dit programma heeft een voorweek functie. Voor een steviger textuur, gebruik Less; voor een normale textuur gebruik je Normal en voor een zachte gebruik je More. De More setting is voor stevige granen of een mix van granen en bonen, inclusief voorweken voor het koken (45 minuten weken in warm water gevolgd door 60 minuten koken onder druk). Let er op dat droge bonen altijd volledig onder water staan.

PORRIDGE

Gebruik de Less optie voor havermout/oatmeal, Normal voor rijstpap (congee/juk), en gebruik More voor pap of congee met bonen of stevigere granen. Gebruik altijd NR bij eten wat uitzet tijdens het koken. 

YOGHURT 

Less is ontwikkeld voor Jiu Niang, een zoet gefermenteerd rijstgerecht. Normal is om melk te fermenteren voor yoghurt nadat de cultuur is toegevoegd, en More is voor het pasteuriseren van melk. Standaard fermentatietijd is 24 uur, stel de tijd in op basis van het recept. Bij Normal en More staat er yogt op het scherm als het programma voltooid is, bij More staat er boiL op het scherm terwijl het programma aan staat.

 

Kookprogramma’s voor de multicooker + airfryer

AIRFRY (Duo Crisp) 

Werkt zoals elke airfryer, frituren door je gerechten krokant te bakken met hete lucht circulatie.  Gezonder door met minder of zelfs zonder olie te bakken. Gebruik voor deze functie het Airfryer deksel, deze zet je recht op het apparaat, zonder te draaien. Als je de jingle niet hoort, druk het deksel dan wat aan zodat de sensoren verbinding kunnen maken.  Te gebruiken met meegeleverde mand of je eigen ovenvaste accessoires. De temperatuur kan je instellen van 82°C tot 204°C en de kooktijd tussen 1 minuut en 1 uur. 

Plaats het Airfry deksel na gebruik op de meegeleverde plaat om af te koelen en voor het opbergen draai je de plaat om, zorg ervoor dat het deksel aansluit op de OPEN markering en draai deze dan met de klok mee naar de LOCK positie. De plaat zit nu vast aan het deksel. 

Tijdens het Airfry programma zal het apparaat een piep signaal geven om aan te geven dat het eten gedraaid moet worden. Bij het eraf tillen van het deksel gaat het programma automatisch 3 minuten pauzeren. Als je het deksel niet binnen de 3 minuten terug op het apparaat zet, schakelt deze over naar Standby. Als het eten niet gedraaid hoeft te worden, zal na 10 seconden het programma verder gaan. 

ROAST (Duo Crisp)

Roast is erg geschikt voor grote stukken vlees, maar ook om groenten en aardappelen te roosteren. Gebruik hiervoor de meegeleverde mand of je eigen ovenvaste accessoires. De temperatuur is instelbaar van 82°C tot 204°C en de tijd van 1 minuut tot 1 uur.

BAKE (Duo Crisp)

Bake werkt eigenlijk als een kleine oven waarmee je bijvoorbeeld cakes, taarten, muffins, brownies, broodjes en nog veel meer kan maken. De temperatuur is instelbaar van 82°C tot 204°C en de tijd van 1 minuut tot 1 uur.

BROIL (Duo Crisp)

Werkt als een bovengrill in een oven of magnetron, met directe hitte van bovenaf. Ideaal voor bijvoorbeeld het gratineren van ovenschotels, nacho's en het smelten van kaas op uiensoep. Plaats je gerecht op het meegeleverde plaatje of een eigen accessoire wat ervoor zorgt dat het dicht bij het deksel komt. Let er wel op dat het eten het deksel niet raakt om verbranden te voorkomen! Temperatuur is niet instelbaar, deze staat standaard op 204°C, de tijd is instelbaar van 1 minuut tot 40 minuten. 

DEHYDRATE (Duo Crisp)

Voedseldroger functie, werkt op lage temperatuur voor langere tijd waardoor voedsel veilig kan drogen. Let bij het drogen van vlees op dat het recept wat je volgt vertrouwd is en de hygiëneregels in acht neemt. Plaats het voedsel in de meegeleverde mand en indien nodig op het meegeleverde scheidingsplaatje, of gebruik je eigen accessoires. Geschikt voor fruitleer, jerky, gedroogd fruit, groenten en bijvoorbeeld zelfgemaakt groentebouillonpoeder. De temperatuur is instelbaar van 41°C tot 74°C en de tijd van 1 tot 72 uur. Let er op dat je genoeg ruimte overlaat tussen het voedsel, zodat de lucht voldoende kan circuleren. 

Naar hoofdpaginaVolgende artikel
Powerblog - aanmelden nieuwsbrief

Wil je meer van dit soort nuttige informatie? Meldt je dan aan voor onze nieuwsbrief voor het laatste nieuws, handige tips en adviezen, heerlijke recepten, en speciale aanbiedingen. We mailen hooguit 1x per week.