Perfect opgerold gebraden varkensvlees (Porchetta)

Het geheim van het beste buikspek ligt in de rotisserie-functie van de airfryer, waardoor dit Porchetta-recept een absolute game-changer is. Het draaispit zorgt voor een gelijkmatige bereiding, wat resulteert in sappig, smeltend vlees in een knapperige, gouden schil. Het is het perfecte braadstuk en vereist minimale inspanning, aangezien de airfryer het zware werk doet. En laten we de overheerlijke met varkensvet doordrenkte aardappelen niet vergeten, die naast het varkensvlees tot in de perfectie worden geroosterd en een smaakvolle kant opleveren die pure verwennerij is. Het is een gerecht dat je echt moet proberen en dat eenvoud en sensationele smaak combineert in één heerlijk pakket.


Ingrediënten

Voor het varkensvlees en de geroosterde aardappelen

- 2 kg Buikspek zonder been, met vel ingekerfd door de slager

- 1 eetlepel azijn (witte wijn of appelcider)

- 1 theelepel bakpoeder

- 1,5 eetl venkelzaad

- 1 eetl zwarte peperkorrels

- 1,5 theelepel chilivlokken

- Schil van 1 citroen

- 6 teentjes knoflook, geperst

- 1,5 theelepel rozemarijn-, salie- of tijm blaadjes

- 1 kg aardappelen

- Olie, zout en peper indien nodig

 

Kruidige Salsa:

- Halve rode ui, fijngesneden

- 2 lente-uitjes, fijngesneden

- 2 eetlepels kappertjes

- Handvol peterselie

- Olijfolie

- Rode wijnazijn

- Zout en peper


Bereidingswijze

1. Begin met het inkerven van de huid van het buikspek met een scherp mes, zodat een kriskras patroon ontstaat. Zorg ervoor dat het door de huid gaat, maar niet in het vlees.

2. Bestrijk de huid van het varkensvlees met azijn en wrijf er 1/2 theelepel fijn zeezout en een flinke snuf peper doorheen, zodat de kruiden in de sneetjes van de huid trekken. Wrijf tenslotte een scheutje olie over de huid samen met het bakpoeder.

3. Verpletter in een stamper en vijzel de venkelzaadjes, 3 zwarte peperkorrels (of een flinke snuf gemalen zwarte peper), chilivlokken, knoflook, zeezout en schil van 1 citroen, plus rozemarijn-, salie- of tijm blaadjes naar keuze tot je een grof mengsel hebt.

4. Snijd met een scherp mes het vlees van het buikspek lichtjes in een ruitpatroon. Verdeel het kruidenmengsel gelijkmatig over de vleeskant van het buikspek, zorg ervoor dat het goed bedekt is, rol het gekruide buikspek strak op met de velkant naar buiten en zet het regelmatig vast met keukentouw.

5. Spies het varkensvlees met het draaispit en plaats het in de airfryer. Zorg ervoor dat er een bakplaat in de bodem zit, zodat de varkens sappen tijdens het braden worden opgevangen.

6. Selecteer braden gedurende 1 uur en 15 minuten op 140°C en activeer de draaispit functie om het varkensvlees tijdens het koken te roteren. Eenmaal gebraden zal de interne temperatuur 71°C bedragen en zal het vel gelakt en glanzend zijn, maar in dit stadium nog niet gepoft en knapperig.

7. Schil ondertussen de aardappelen, snijd ze in vieren en kook ze tot ze zacht zijn. Laat ze vervolgens uitlekken in het vergiet.

8. Ongeveer 15 minuten nadat het varkensvlees is geroosterd, voeg je de voorgekookte aardappelen toe aan de airfryer om te roosteren. Gooi de aardappelen door het vet van het varkensvlees en rooster ze de resterende tijd (1 uur) of tot ze goudbruin en knapperig zijn.

9. Na 1 uur en 15 minuten braden van het varkensvlees, verhoog je de temperatuur tot 200°C en braad je het nog eens 10-15 minuten voor het vel.

10. Zodra het varkensvlees krokant is, open je de deur van de airfryer oven en laat je het varkensvlees 15 minuten rusten.

11. Terwijl de porchetta ligt te rusten, maak je de salsa klaar in een kom. Combineer de fijngesneden rode ui, lente-uitjes, kappertjes en een handvol peterselie.

12. Besprenkel met olijfolie en rode wijnazijn en breng op smaak met zout en peper.

13. Snijd de porchetta in plakjes, serveer hem met de knapperige aardappelen en bestrijk hem met de salsa. Geniet van je zelfgemaakte porchetta uit de Instant Vortex Airfryer Oven

Naar hoofdpaginaVolgende artikel
Powerblog - aanmelden nieuwsbrief

Wil je meer van dit soort nuttige informatie? Meldt je dan aan voor onze nieuwsbrief voor het laatste nieuws, handige tips en adviezen, heerlijke recepten, en speciale aanbiedingen. We mailen hooguit 1x per week.