Hoe maak je perfecte rijst in een Instant Pot?

De vraag die ons meer dan alle andere wordt gesteld, is: "Hoe maak je perfecte rijst in een Instant Pot?"

Rijst koken kan lastig zijn. Veel hangt af van persoonlijke en culturele voorkeuren, en zelfs als we het allemaal eens zouden kunnen zijn over de "perfecte rijst", spelen de hoogte van je locatie, de hardheid van je water en de leeftijd en droogte van de rijst allemaal een rol in de resultaten die je behaalt.

Dus hoe maak je perfecte rijst met een Instant Pot? Het snelle antwoord is: meet een 1:1-verhouding van water tot rijst, spoel je rijst af voordat je hem aan de Instant Pot toevoegt, zet hem dan en vergeet het maar!

Het Instant Pot Rijst Programma

Als u de altijd populaire voorgekookte of langkorrelige witte rijst gebruikt, is het handige "Rice" Smart Program precies voor u gemaakt. Deze instelling past de tijd automatisch aan op basis van het volume rijst dat je aan de binnenpan toevoegt, dus het is echt een bediening met één knop.

Handmatig koken onder druk

Als u een ander soort rijst gebruikt, selecteert u het slimme programma "Pressure Cook" (in sommige modellen "Handmatig" genoemd). U moet de kooktijd aanpassen aan het graan:

 • Basmati (witte) rijst: 4-8 minuten
 • Jasmijnrijst: 3-5 minuten
 • Bruine rijst (lang/kort): 22-28 minuten
 • Wilde rijstmix: 25-30 minuten

Instant Pot 1:1 Perfect Rijst Recept

Als je wilt weten waarom dit recept werkt, lees dan verder. Als je gewoon wilt koken, is hier het 1:1-recept vooraf:

 1. Meet droge rijst af, zet apart. Wij raden aan om direct in de binnenpot te gebruiken. (Gebruik voor kleinere hoeveelheden de pot-in-pot-methode .)
 2. Meet dezelfde hoeveelheid water af en voeg het toe aan de binnenpot van Instant Pot.
 3. Spoel de rijst af en voeg de natte rijst toe aan het water in de binnenpan. Vul je binnenpan nooit tot halverwege wanneer je rijst kookt.
 4. Plaats de binnenpan in de bodem van het fornuis en sluit vervolgens uw Instant Pot aan.
 5. Sluit het deksel en zet de stoomontgrendeling in de stand "Seal".
 6. Selecteer uw kooktijd onder druk.
  • Het slimme programma "Rijst" stelt automatisch de tijd in voor alleen witte of voorgekookte rijst.
  • Gebruik voor andere soorten rijst het slimme programma "Handmatig" of "Drukkoken" op Hoog en gebruik + en – om de juiste tijd in te stellen, afhankelijk van uw voorkeuren en eventuele lokale problemen, zoals grote hoogte of een grote hoeveelheid rijst.
  • Schakel 'Warm houden' uit.
 7. Doe een natuurlijke afgifte (NR) om de druk van uw fornuis te verminderen.
 8. Wanneer de vlotterklep is gevallen, open je je Instant Pot, pluis dan, serveer en geniet van je perfecte rijst.

Deze aanpak combineert grondig intern onderzoek en testen met de anekdotische ervaring van honderden thuiskoks die de perfecte rijst hebben geperfectioneerd in hun Instant Pots. Het is natuurlijk maar een startpunt om vanuit te werken. Ieders smaak is anders! Misschien vindt u dat u het 1:1 recept wilt aanpassen om de perfecte rijst voor u te maken.

Waarom werkt dit?

De reden waarom de 1:1 verhouding werkt, is dat het niet uitmaakt wat voor soort rijst je gebruikt, ze moeten allemaal dezelfde hoeveelheid water opnemen terwijl ze koken. Handig is dat elke soort rijst zijn eigen volume in water moet opnemen, waardoor we de zeer gemakkelijk te onthouden 1:1 verhouding hebben.

Weet je zeker dat je niet meer water nodig hebt?

Je bent waarschijnlijk gewend om veel meer water te gebruiken als je rijst kookt, maar als je gewone pannen of rijstkokers gebruikt, komt er veel stoom vrij. Omdat de Instant Pot een gesloten snelkookpan is, gaat er heel weinig water verloren door verdamping, waardoor je veel minder kunt gebruiken.

De meeste mensen vinden dat de 1:1 verhouding het perfecte resultaat geeft, maar als je je rijst wat zachter wilt, kun je iets meer dan de aanbevolen 1 kopje water per kopje droge rijst toevoegen.

Om ervoor te zorgen dat de rijst gelijkmatig kookt, wordt het niet aanbevolen om minder dan 1 kopje water per kopje rijst te gebruiken.

Moet ik de rijst eerst afspoelen?

Voor dit recept wel. Het spoelen van rijst verwijdert niet alleen wat zetmeel, maar het voegt ook een beetje extra water toe om de kleine hoeveelheid die verloren gaat door verdamping te compenseren. Als je ervoor kiest om je rijst niet af te spoelen, meet dan een paar extra eetlepels water af.

Hoe lang kook ik de rijst precies?

Hoewel de exacte hoeveelheid water die je gebruikt afhangt van hoe je je rijst lekker vindt, hangt de exacte tijd dat je je rijst kookt af van je specifieke omstandigheden. Hoogte kan bijvoorbeeld een groot verschil maken. Als jeAls u een grote hoeveelheid rijst kookt, moet u mogelijk een paar minuten extra aan de kooktijd toevoegen. Daarom bieden we verschillende tijden aan voor verschillende rijstsoorten.

Het doel is om te stoppen met koken als al het water door de rijst is opgenomen. Als je het fornuis opent, roert en merkt dat er nog niet-geabsorbeerd water in de binnenpan zit, dan moet je het wat langer koken.

Moet ik Natural Release van de druk gebruiken?

Ja!

Door op natuurlijke wijze te wachten tot de druk daalt, vermijdt u het probleem dat rijst aan de bodem van de binnenpan blijft kleven.

Als je haast hebt, raden we aan om Natural Release 10 minuten te gebruiken voordat je de rest van de druk laat ontsnappen met Quick Release. Raak de stoomafgifte pas aan als er minimaal 10 minuten zijn verstreken. Niet als je perfecte rijst wilt.

Help, mijn rijst plakt aan de bodem!

Heb je een Quick Release gedaan? Je moet de druk naar beneden laten gaan met Natural Release, anders kan de rijst aan je binnenpot blijven plakken.

Zorg er ook voor dat "Keep Warm" is uitgeschakeld. De hitte van "Keep Warm" kan de rijst blijven koken en ervoor zorgen dat deze aan de bodem blijft kleven als deze te lang blijft staan.

Hoeveel rijst kan ik koken?

We raden aan om minimaal 1 kop droge rijst direct in de binnenpot te doen. Als je minder kookt, gebruik dan de pot-in-pot-methode .

Je kunt het 1:1-recept voor elke hoeveelheid gebruiken, maar vergeet niet om je binnenpan nooit tot halverwege te vullen als je voedsel kookt dat uitzet, zoals rijst.

Als je veel rijst kookt, kan het zijn dat je een minuut of twee aan de kooktijd moet toevoegen.

Moet ik water gebruiken?

Ja en nee. De verhouding vereist 1:1 water tot rijst, en hoewel rijst een vloeistof op waterbasis nodig heeft om goed te koken, kun je absoluut met smaak spelen door verschillende vloeistoffen te gebruiken in plaats van gewoon water.

Vervang een deel van of al het water dat u gebruikt door een andere vloeistof, zoals kippen-, rundvlees- of groentebouillon. Je kunt zelfs proberen half kokosmelk en half water te mengen (het gebruik van alle kokosmelk kan onvolmaakte resultaten geven).

Voor een extra dosis lekkers, roer er een klein beetje limoensap, mirin, sojasaus, gehakte koriander of groene uien of andere smaakversterkers door net voordat je het serveert.

Moet je zout of boter toevoegen?

Het hoeft niet, maar je kunt zeker zout of boter toevoegen als je wilt. Veel mensen houden van een snufje zout of een eetlepel of twee boter die voor het koken wordt toegevoegd. Het hangt allemaal af van uw specifieke smaak.

Hoe heb je dit bedacht?

We testen veel van onze slimme programma's en recepten, en omdat rijst zo populair en fundamenteel is voor de Instant Pot-ervaring, hebben we rijst gemaakt - veel rijst. Meer rijst dan iemand ooit in zijn leven zou moeten maken. We kunnen gerust zeggen dat we meer dan wat dan ook met rijst hebben geëxperimenteerd, en het bewijs zit in de (rijst)pudding!

We zijn natuurlijk niet de eerste. Niet eens in de buurt. Mensen uit talloze culturen over de hele wereld koken al duizenden jaren rijst en in de loop van de tijd zijn er talloze "beproefde" technieken ontwikkeld. De rijstkoker is al lang een populair apparaat, ontworpen om maar één ding te doen: rijst maken. Deze rijstkokers zijn slechts een van de vele apparaten die de Instant Pot vervangt, en velen vinden dat de Instant Pot het beter doet!

Een Instant Pot-enthousiasteling, Deborah K.,   schreef ons om haar succes te delen met het gebruik van de Instant Pot om traditionele Japanse rijst te koken:

"De verhouding rijst tot water is 1: 1,25 (hetzelfde als bruine rijst). ik spoelde rijst; gebruikte rijstknop op Instant Pot; Natuurlijke drukontlasting van 10 minuten. De rijst was perfect - zelfs beter dan wanneer ik onze Japanse elektrische rijstkoker gebruik (en geverifieerd door mijn in Japan geboren familieleden die niet wisten dat mijn "beste rijst ooit" in je snelkookpan was gekookt).

Een andere Instant Pot-gebruiker rapporteerde geweldige resultaten met dezelfde verhouding bij het koken van bruine rijst:

"Ik kook bruine rijst gedurende 22 minuten - 1 kopje rijst met 1 1/4 kopje water - en dat was zo ongeveer de meest perfecte rijst die ik ooit heb gekookt"

Deze thuiskoks ontdekten dat voor het koken van 1 kopje rijst, 1,25 kopjes water geweldige resultaten gaf, maar wat als je meer rijst in één keer wilt koken?

Jill Nussinow, The Veggie Queen, pleitte voor een "glijdende schaal" van water naar rijst in haar populaire snelkookkookboek, "The New Fast Food". Ze onthulde in onze Instant Pot® Community Facebook-groep hoe ze dit voor het eerst bedacht:

“Mijn taak was om recepten te verwerven om te gebruiken, en om te helpen bij het schrijven van het programs om de software die zich aanpast aan het aantal porties correct te laten werken. Hier kwamen de algoritmen om de hoek kijken. Ik heb veel geleerd en heb het aan veel mensen doorgegeven.”

Cook's Illustrated produceerde een video over waarom traditionele methoden voor het maken van rijst in een gewone pot verschillende verhoudingen van water tot rijst vereisen. De reden is verdamping. Oude kookmethoden lieten veel water ontsnappen als stoom, en hoe langer het koken duurde, hoe meer water er verdampte, dus hoe meer water je in het begin moest toevoegen.

Onthoud dat de Instant Pot een afgesloten omgeving is met zeer weinig verdamping. Al het water dat je toevoegt wordt opgenomen door de rijst, dus het maakt niet uit hoe lang het duurt om te koken, de benodigde hoeveelheid water is hetzelfde: één kopje water per kopje rijst. Het maakt niet eens uit wat voor rijst het is, want alle rijst neemt tijdens het koken zijn eigen hoeveelheid vocht op.

Nadat ze deze aanpak had besproken met Flo Lum, een favoriete videomaker van Instant Pot, merkte ze op:

“Dit is waarschijnlijk de reden waarom de 'Chinese' methoden nu echt zinvol zijn. Er zijn twee methoden... De ene gebruikt je volledige hand: als je het net op de rijst plaatst, moet het water een bepaald punt op de bovenkant van je hand bereiken. En de knokkelmethode: waar je je middelvingertop in het water steekt en de bovenkant van de rijst nauwelijks raakt, moet het water de eerste knokkel bereiken. Ik heb nooit begrepen hoe het werkte, maar nu is het logisch. Oude Chinese geheimen.”

Daarom is de ideale water-rijstverhouding in de afgesloten omgeving van de Instant Pot 1:1, met gespoelde (natte) rijst van welke aard dan ook. Na grondige tests is het hier in onze testkeuken bevestigd, evenals in miljoenen Instant Pot-huizen over de hele wereld.

Het is officieel: 1:1 waterverhouding maakt perfecte rijst

Recensies zijn overwegend positief. Niemand klaagt meer over papperige rijst, hoewel sommigen vinden dat de 1:1-methode rijst produceerde die te "al dente" is voor hun voorkeuren; deze mensen ontdekten dat het eenvoudig was om wat meer water toe te voegen.

Dus de volgende keer dat je rijst in je Instant Pot maakt, overweeg dan de 1:1 verhouding van rijst tot water als uitgangspunt. Als het niet helemaal goed is, probeer dan een beetje meer water toe te voegen totdat je de goede plek vindt die je perfecte rijst maakt, elke keer weer.

Wat nu?

Nu je weet hoe je perfecte rijst maakt, wat dacht je ervan om andere Instant Pot-recepten uit te proberen? Bezoek onze Recepten-site voor meer informatie!

Naar hoofdpaginaVolgende artikel
Powerblog - aanmelden nieuwsbrief

Wil je meer van dit soort nuttige informatie? Meldt je dan aan voor onze nieuwsbrief voor het laatste nieuws, handige tips en adviezen, heerlijke recepten, en speciale aanbiedingen. We mailen hooguit 1x per week.