Zweedse gehaktballen pasta

 

Geïnspireerd op de beroemde IKEA gehaktballetjes, is deze verrukkelijke Zweedse gehaktballen pasta. Met knapperige (plantaardige) gehaktballetjes als ster van het gerecht, gecombineerd met romige saus en volkoren pasta. Zo wil je dit simpele recept keer op keer blijven eten!

Porties: 4

Bereidingstijd: 15 minuten

Kooktijd: 18 minuten

Apparatuur: Instant Pro Crisp

INGREDIËNTEN:

  • 300 g IKEA plantaardige balletjes, of gehaktballen naar keuze
  • 350 g volkoren penne of macaroni
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geraspt
  • 30 g (vegan) boter
  • 40 g bloem
  • 850 ml groentebouillon
  • 200 ml haver creme fraiche, of vegan zure room
  • 8 g/handvol peterselie, fijngehakt
  • 1/2 el grove mosterd
  • 20 g paneermeel
  • 20 g (vegan) Parmezaanse kaas
  • Olie, zout en peper, naar smaak

 

Bereidingswijze:

1. Plaats de trivet in de binnenpot van je Instant Pot Pro Crisp met de (plantaardige) balletjes erbovenop en bevestig het deksel van de airfryer.

2. Selecteer Air Fry en stel de temperatuur in op 200°C en de tijd op 3 minuten, kook tot ze goudbruin en knapperig zijn, haal ze dan uit je Instant Pot en zet opzij.

3. Verwijder de trivet en vul de binnenpot met kokend water. Selecteer sauté en voeg de pasta toe aan het kokende water, kook tot het al dente is en giet dan het water af en meng de pasta met olie. Zet de pasta opzij en veeg de binnenpot schoon.

4. Selecteer opnieuw sauté en voeg de fijngesneden ui en wat olie toe. Bak tot ze glazig en goudbruin zijn, voeg dan de knoflook toe en bak nog een minuutje. Voeg de boter toe aan de binnenpot en zodra deze gesmolten is, strooi je de bloem erover en roer tot het mengsel een pasta wordt.

5. Giet een scheutje groentebouillon in de pot en roer tot de roux is opgenomen in de bouillon. Voeg dan de rest van de bouillon toe en klop. Ga door met sauteren tot de saus dikker wordt en bubbelt, voeg dan de (haver) crème fraîche, mosterd en de helft van de peterselie toe.

6. Voeg de pasta toe aan de saus en meng, voeg dan de gekookte plantaardige balletjes toe en roer door elkaar.

7. In een aparte kom, meng de vegan Parmezaanse kaas, panko broodkruimels en de resterende gehakte peterselie en strooi het mengsel over de pasta. Bevestig opnieuw het deksel van de airfryer en selecteer Air Fry. Stel de temperatuur in op 200°C en de tijd op 10 minuten, en kook tot ze goudbruin en knapperig zijn. Serveer direct!

Naar hoofdpaginaVolgende artikel
Powerblog - aanmelden nieuwsbrief

Wil je meer van dit soort nuttige informatie? Meldt je dan aan voor onze nieuwsbrief voor het laatste nieuws, handige tips en adviezen, heerlijke recepten, en speciale aanbiedingen. We mailen hooguit 1x per week.