Waarom jij een Instant Pot multicooker wilt kopen

 

Multicookers zijn ongelooflijk handig. Ze besparen niet alleen heel wat ruimte in jouw keuken door tot 11 verschillende toepassingen in één te combineren, maar ze kunnen je eten ook veel sneller op tafel zetten met snelkoken en maken het bereiden van eten veel gemakkelijker.

Wat is een Instant Pot?

Het korte antwoord: Een Instant Pot is een handige multicooker waarmee je snel of langzaam kunt koken.

Het lange antwoord: Omdat de Instant Pot een elektrische snelkookpan en slowcooker in één is (met een extra sauteerfunctie), is hij zo ontworpen dat je niet meer hoeft te gissen naar de ideale hoeveelheid warmte, druk en tijd die je eten nodig heeft. Het is ideaal voor beginners en eenvoudige maaltijden, zoals stoofpotjes en havermout. Maar als je eenmaal beter met het apparaat overweg kunt, is het uitstekend geschikt voor taaiere stukken vlees, zoals spareribs, of eiwitten die meestal een lange kooktijd nodig hebben. Met een beetje vallen en opstaan kunnen veel recepten worden aangepast voor de Instant Pot. Over het algemeen moet je bij het aanpassen voor snelkoken de hoeveelheid vloeistof en de kooktijd verminderen en aanpassen ten opzichte van die van een manuele snelkookpan. Voor slowcooking moet je minder vloeistof en meer tijd gebruiken.

Over Instant Pot - snelkookpan

Instant Pot is een bekend Amerikaans merk van elektrische snelkookpannen of multikookpannen. Snelkookpannen werken door hitte te creëren onder een strakke afsluiting, zodat de temperatuur veel hoger is dan het kookpunt van water en de stoom niet kan ontsnappen. Door de stoom gaart het voedsel veel sneller dan bij traditioneel koken op een fornuis of in de oven.

"Het is als een Crock Pot op steroïden," zegt Brittany Williams, oprichter en bedenker van Instant Loss en auteur van Instant Loss: Eat Real, Lose Weight . "Je kunt er alles in doen en weglopen."

Wat is de beste afmeting Instant Pot?

Tijdens onze tests hebben we modellen in de 6-kwart maat geëvalueerd. Wij denken dat de 6-kwart Instant Pot de meest praktische optie is, omdat hij groot genoeg is voor een behoorlijke partij kippensoep of chili zonder al te veel ruimte op het aanrecht in te nemen. Het 8-kart model is echter ideaal voor grote gezinnen of voor wie graag zijn maaltijden bereidt.

Hoe kies je tussen een Instant Pot en een Crock-Pot?

Beide keukenapparaten hebben veel gemeen. Hier lees je hoe je er een kiest.

Als je je ooit hebt afgevraagd wat het verschil is tussen een Instant Pot en een Crock-Pot, dan ben je niet de enige. Het zijn allebei razend populaire keukenapparaten die helpen om het koken meer handenvrij te maken. Hoewel ze technisch gezien veel gemeen hebben, zijn er een paar belangrijke verschillen die ze uniek maken. Omdat niemand zijn kostbare ruimte op het aanrecht wil verspillen.

Ruimtebesparende Instant Pot

Instant Pot is een populair multicooker merk dat bekend staat om zijn tijd- en ruimtebesparende apparaten. In 2010 lanceerde het merk zijn allereerste product om mensen met een druk leven te helpen snel eten op tafel te krijgen. Hierdoor werd snelkoken toegankelijker voor de gemiddelde persoon.

Nu heeft de Instant Pot een cultstatus van mensen die zweren dat het hun leven heeft veranderd - en er zijn bijna 30.000 5-sterren Amazon reviews om het te bewijzen. Ze zijn snel, efficiënt en multifunctioneel, en hebben goed gepresteerd in al onze labtesten (de Duo is onze top keuze voor snelkookpannen). Niet alleen onze keukentoestel-experts houden van Instant Pots, maar ook ons publiek: ze zijn vaak een van de populairste multicookers ter wereld!

Instant pannen zijn multifunctioneel. Terwijl veel mensen gewoon denken aan IP's als elektrische snelkookpannen, maar ze kunnen ook langzaam koken, stomen, verwarmen, sauteren en werken als een rijstkoker naast snelkoken. De belangrijkste functie, koken onder druk, kookt voedsel door het kookpunt van water te verhogen en stoom op te vangen om de kooktijd te verkorten. Bovendien zijn ze voorzien van een roestvrijstalen binnenpan, een materiaal dat is ontworpen om snel op te warmen.

Is een Instant Pot goed voor slowcooking? -  Ja - technisch gezien kan een Instant Pot een Crock-Pot vervangen. Houd er alleen rekening mee dat de resultaten een beetje anders zullen zijn. Met de slow cooker functie op een Instant Pot kook je voedsel in dezelfde tijd als een Crock-Pot - maar de resultaten waren een beetje droger.

Wat kun je maken in een Instant Pot?

Onze experts raden het gebruik ervan voor dingen als soepen, rijst, havermout, en het weken van gedroogde bonen (die allemaal maken het apparaat geweldig voor maaltijd prep!). Talloze foodbloggers hebben ook geprofiteerd van de stijgende populariteit door hun tijd te wijden aan het maken van Instant Pot recepten en video's. Je zal nooit een tekort aan maaltijd ideeën hebben!

Tijd: Hoewel beide apparaten tijd besparen, doen ze dat op twee totaal tegenovergestelde manieren. Crock-potten zijn ideaal voor drukke mensen, vroege vogels, en degenen die graag vooruit plannen. Je gooit 's morgens de ingrediënten bij elkaar en komt thuis met een maaltijd die de hele dag langzaam gekookt heeft. (Daarom worden ze ook wel "set it and forget it" apparaten genoemd.) Instant Pots zijn geweldig voor mensen die op het laatste moment komen en nachtbrakers die na het werk de snelkookfunctie kunnen gebruiken om in een paar minuten een warme maaltijd op tafel te zetten.

Grootte: Niet iedereen heeft de ruimte voor grote apparaten op het aanrecht. Instant pannen zijn er meestal in drie maten: 3-kwart, 6-kwart, en 8-kwart. Onze experts zeggen dat 6-kwart het beste is voor de meeste mensen, maar 3-kwart is een goede optie als je alleen woont, en 8-kwart is perfect voor grotere gezinnen.

Gebruiksgemak: Instant Pots hebben meer functies, wat verwarrend kan lijken voor iemand die geen ervaring heeft met multi-cookers. Het is even wennen, maar er zijn tal van online recepten en handleidingen die helpen om de aanpassing gemakkelijker te maken. Traditionele Crock-Pots hebben alleen een hoog-medium-laag knop, wat veel eenvoudiger is, maar ook vrij beperkend.

Instant Pot vs. Crock-Pot prestaties

Dit is wat we hebben gevonden toen we de kookstanden bekeken die deze toestellen gemeen hebben.

Snelkookpan: In de snelkookstand produceerden beide toestellen malse baby-ribbetjes in ongeveer 54 minuten, veel sneller dan de 2 uur die de ribbetjes in de oven nodig hadden. "Als je ribbetjes een knapperig korstje wilt geven, moet je ze na het snelkoken afwerken met een laagje barbecuesaus en ze ongeveer 15 minuten in de oven bakken," zegt Bernie Deitrick, de CR-testingenieur die onze multicookertests uitvoerde.

Slowcooker: De Instant Pot en de Crock-Pot Express Crock serveerden beide pulled pork die mals en heerlijk was na een dag koken. In eerdere tests deed de Instant Pot er iets langer over dan varkensvlees in een traditionele Crock-Pot slow cooker. Bekijk onze Instant Pot vs. Big Green Egg: Ultimate Pulled Pork Face-Off Rijstkoker: Beide fornuizen kookten 2 kopjes bruine rijst in ongeveer 45 minuten.

Stomer: Onze broccoli en wortel medleys bleken een beetje papperig. "Dat komt omdat deze cookers gebruik maken van een stoomdrukproces en het deksel tijdens het koken vergrendeld is, waardoor het moeilijk is om de gewenste malsheid te controleren", zegt Deitrick.

Sauteren: Geen van beide multicookers kan goed dichtschroeien, dus onze sauteertest met Kung Pao kip liet niet veel bruining zien in vergelijking met kip die op een fornuis was bereid. Toch waren de resultaten smakelijk. Het anti-aanbak kookoppervlak van de Crock-Pot maakte het schoonmaken gemakkelijker dan het roestvrij staal zonder coating van de Instant Pot.

Yoghurt: Hier zagen we een verschil tussen de twee fornuizen. Met behulp van de recepten aanbevolen voor elke machine, vonden we dat de Instant Pot iets dikkere yoghurt maakte dan de Crock-Pot in onze tests.

Opwarmen: Je kunt bijvoorbeeld pasta op je fornuis koken, het gerecht vervolgens overbrengen naar de multicooker en de warmhoudstand gebruiken om het gerecht warm te houden voor het diner of een feestje. Zowel de Instant Pot als de Crock-Pot Express Crock bleven binnen het veilige warmhoudbereik gedurende de 4 uur durende testperiode.

De warmhoudfunctie van de Crock-Pot werkt tot 4 uur, maar is eenvoudig opnieuw op te starten als de tijd om is. Met de warmhoudfunctie van de Instant Pot kun je voedsel tot 24 uur warm houden, maar onze voedselveiligheidsexperts zeggen dat voedsel na 4 uur opwarmen zijn smaak kan verliezen.

Veiligheid: Als je je de tragische aflevering This Is Us herinnert, dan maak je je misschien zorgen over de potentiële gevaren van deze keukenapparaten. Weet gewoon dat zowel Instant Pots als Crock-Pots veilig met rust gelaten kunnen worden als ze gebruikt worden zoals voorgeschreven. Mensen zijn soms bang om de stoom uit een Instant Pot te laten ontsnappen, maar dat hoeft niet! Zorg er gewoon voor dat je een tang gebruikt (niet je blote handen) om het mondstuk te verplaatsen.

Voor zowel Instant Pots als Crock-Pots raadt Papantoniou aan deze veiligheidsmaatregelen te volgen:

  1. Laat altijd voldoende afstand tot de muur
     
  2. Houd ze uit de buurt van waterbronnen (zoals de gootsteen)
     
  3. Leg ze op een hittebestendige ondergrond (vermijd hout en snijplanken)

Er is nog steeds enige overlapping wanneer je een Instant Pot vergelijkt met een Crock-Pot, afhankelijk van het model waar je het over hebt. Vergeet niet dat alle Instant Pots multi-kokers zijn, wat betekent dat ze langzaam koken en onder druk koken, en Crock-Pots zijn meestal alleen langzame kokers.

Ons oordeel:

Als je alleen om langzaam koken geeft, ga dan voor een Crock-Pot. Wil je kiezen tussen langzaam koken en onder druk koken in één apparaat? Dan ben je beter af met een Instant Pot multicooker.

Welke multicooker?

Er zijn enkele kleine verschillen in de bediening en de standaardinstellingen, maar deze multicookers presteerden vergelijkbaar in onze tests.

Als je wat geld wilt besparen, de binnenpan met antiaanbaklaag gemakkelijker wilt kunnen schoonmaken en een dunnere yoghurt niet erg vindt, is de Crock-Pot Express misschien een betere keuze.

Wat betreft veelziijdigheid en kwaliteit is Instant Pot de beste keuze, met uitstekende service en support in Nederland. Een groot voordeel van Instant Pot multicookers: de enorme Instant Pot gemeenschap van gebruikers, waaronder online en kookboek auteurs die talloze recepten delen die speciaal voor de Instant Pot zijn ontwikkeld. Deze recepten kunnen nieuwe gebruikers veel vertrouwen bieden.

Instant Pot Nederland op Facebook

Like de officiële Instant Pot Nederland pagina voor updates en het laatste nieuws.

Sluit je aan bij onze openbare Instant Pot groep in Nederland met ruim 3400 leden!

 

Powerblog - aanmelden nieuwsbrief

Wil je meer van dit soort nuttige informatie? Meldt je dan aan voor onze nieuwsbrief voor het laatste nieuws, handige tips en adviezen, heerlijke recepten, en speciale aanbiedingen. We mailen hooguit 1x per week.