Elektrische snelkookpannen en airfyers besparen veel energie!

Wist je dat je heel veel op je energierekening kunt besparen door te komen met een elektrische snelkookpan en airfryer, in plaats van een elektrische oven? Het energieverbruik is tot wel 84% lager.

Wist je dat je heel veel op je energierekening kunt besparen door te komen met een elektrische snelkookpan en airfryer, in plaats van een elektrische oven? Het energieverbruik is tot wel 84% lager.

Instant Brands, van de enorme populaire Instant Pot multicookers en airfryers , gaf opdracht tot een onafhankelijke kookvergelijking om hun overtuiging te testen dat koken met hun toestellen zou bestaan in aanzienlijke energiebesparingen en een lagere uitstoot van broeikasgassen in vergelijking met koken in de bekende ovens, bekend zoals die in Europa gebruikelijke zijn.

Abstract

Deze studie vergelijkt het energieverbruik voor het koken van kip met behulp van drie verschillende elektrische apparaten. Het doel was om aan de hand van twee kiprecepten het energieverbruik van een elektrische snelkookpan en een airfryer te vergelijken met dat van een elektrische oven. Eén recept werd gebruikt om het energieverbruik van een elektrische snelkookpan en een elektrische oven te vergelijken, terwijl een ander recept werd gevolgd om de energie te vergelijken die nodig was om de kip te bereiden met een air fryer en een elektrische oven.

Om de energiebehoefte voor het koken te bepalen, werden elektriciteitsmeters aangesloten op de snelkookpan en de air fryer, terwijl voor de oven de voorverwarmings- en kookstappen werden getimed en de informatie van de fabrikant over het energieverbruik in aanmerking werd genomen. De temperatuur van de kip voor en na het koken werd gemeten, om er zeker van te zijn dat de kip gaar was en vergelijkbare omstandigheden vertoonde. In het geval van het eerste kiprecept verbruikt de snelkookpan gemiddeld 0,57 kWh per kg rauwe kip, wat overeenkomt met 81% minder energie die nodig is om de kip in de oven te braden.

Voor het tweede recept verbruikte de air fryer gemiddeld 0,44 kWh per kg rauwe kip; dit is gemiddeld 84% minder energie dan wordt verbruikt bij bereiding in de oven voor hetzelfde recept. De resultaten werden genormaliseerd naar de gebruikte hoeveelheid rauwe kip om eerlijke vergelijkingen te kunnen maken. Deze resultaten wijzen erop dat koken met deze alternatieve apparaten veel energie-efficiënter is, waardoor ze goedkoper zijn in het huishouden.

Relevante producten

Bekijk hier een video van de geweldige Instant Pot Duo Crisp modellen.
NB de Instant Pro Crisp modellen hebben extra ingebouwde isolatie waardoor ze nóg energiezuiniger zijn.

Lees het Nederlandse rapport:
Vergelijking van energiegebruik en broeikasgasemissies bij het bereiden van gebraden kip: Elektrische snelkookpan/luchtfriteuse vs. conventionele oven

Download hier het originele Engelstalige rapport:
Vergelijking van energieverbruik en BKG-emissies bij het koken van gebraden kip: elektrische snelkookpan/airfryer versus conventionele oven

To the main pageNext article
Powerblog - zapisz się do newslettera

Chcesz więcej tego rodzaju przydatnych informacji? Następnie zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać najnowsze wiadomości, przydatne wskazówki i porady, pyszne przepisy i oferty specjalne. Wysyłamy e-maile najwyżej raz w tygodniu.

Produkty powiązane