Slowcooking met je Instant Pot: zo werkt het!

Wat is een slow cooker?

Een slow cooker is een apparaat voor op het aanrecht met een eenmalig gebruik. Een slow cooker bestaat uit drie delen: Het basisverwarmingstoestel, een binnenpan die het voedsel bevat en in de pan zit, en een geventileerd deksel dat op de pan zit maar nooit op zijn plaats wordt vergrendeld* om ongestoord te blijven tijdens het koken. Een slow cooker kookt langzaam en langdurig op laag vuur.

De warmte is zo laag en verbruikt zo weinig energie - veel minder dan een oven - dat u hem kunt instellen en vele uren kunt laten staan, zelfs terwijl u aan het werk bent. Zo veilig is het.

Een slowcooker heeft geen toezicht nodig. In feite werkt hij het beste wanneer u hem helemaal ongestoord laat staan (tenzij een specifiek recept anders voorschrijft).  Als het etenstijd is, neemt u het deksel van de slow cooker en ziet u een perfect bereide maaltijd.

En alsof dat nog niet genoeg is om van te houden, zijn slow cookers supergemakkelijk in gebruik en goedkoop.  Slow cooker is een algemene term. Er zijn veel merken van slow cookers. Een voorbeeld is Rival's Crock-Pot, een merknaam die zo bekend is dat hij vaak door elkaar wordt gebruikt met slow cooker.

*Sommige slowcookers hebben sloten of klemmen om het deksel op zijn plaats te houden, maar dit is alleen voor vervoer, zodat de inhoud niet in de achterbak van de auto morst. Deze clips/vergrendelingen mogen nooit tijdens het slowcooker proces worden gebruikt.

Wat is een Instant Pot?

Instant Pot is een merknaam voor een multicooker, net zoals Scotch Tape een merk is voor cellofaantape, Kleenex een bekend merk voor tissues, en Crock-Pot een merk is voor slow cookers.

Een multicooker is een keukenapparaat dat veel dingen doet. Maar het belangrijkste doel is koken onder druk. Met koken onder druk kunt u dingen veel sneller klaarmaken, zodat u gerechten zoals stoofpotjes of stoofpotjes in minder dan een uur kunt klaarmaken. Dat maakt de Instant Pot zo populair voor gehaaste doordeweekse maaltijden.

Tegenwoordig is de Instant Pot verkrijgbaar in een aantal verschillende maten en modellen. De Instant Pot is veruit de favoriete multicooker, met meer dan 30.000 beoordelingen met 5 sterren op Amazon. Ik ben een van hen. Instant Pot is een bijna perfect apparaat - ik heb er twee, een 6 qt en 3 qt - die ik bijna dagelijks gebruik.

De Instant Pot is vooral bekend als snelkookpan, maar hij kan nog veel meer dingen, zoals sauteren en langzaam koken, vandaar het woord "multi". Instant Pot is verkrijgbaar in een aantal modellen en versies, de nieuwste opscheppen dat het 10 apparaten in een met instellingen voor Pressure Cooker, Slow Cooker, Rice Cooker, Yogurt Maker, Cake Maker, Egg Cooker, Sauté, Steriliseren, en kijk maar hoeveel meer!

Instant Pot in slow cook mode

De Instant Pot is geweldig, maar heeft één tekortkoming: de slow cook mode is niet te vergelijken met een slow cooker. Er zijn echter manieren om deze tekortkomingen te omzeilen. Verwacht alleen niet dat u, zoals bij een traditionele slow cooker, het kunt instellen en vergeten. U moet weten hoe u een slowcookerrecept moet omzetten, hoe u de tijd en temperatuur moet aanpassen, hoe u een goede verdamping creëert, en misschien moet u uw verwachtingen naar beneden bijstellen.

Recepten omzetten

Recepten die speciaal voor een slowcooker zijn ontwikkeld, bevatten meestal vloeistof zoals water, bouillon of fond. Er is een reden voor, bijvoorbeeld dat het voedsel dat gekookt wordt dat vocht nodig heeft of dat het recept wil dat u jus of saus krijgt. De afmetingen zijn specifiek en bedoeld om te worden gevolgd.

Een slowcooker is ontworpen om een deel van dat vocht te laten verdampen en condensatie toe te laten. Het maakt allemaal deel uit van het proces. De slowcooker van de Instant Pot houdt hier geen rekening mee. Het kan niet goed omgaan met de noodzakelijke verdamping.

Oplossing: In het algemeen, verminder de vloeistof in een slow cooker recept met 15% -20% bij gebruik van de Instant Pot in slow cook mode. Dit zal het gebrek aan verdamping opvangen (tenzij u een extra accessoire aanschaft, komt later).

Tijd

Dit is het lastige. De eigenschap van een slow cooker die in hoge mate bijdraagt aan het succes ervan is de eis om niet te gluren. Til het deksel niet op! De vuistregel is dat voor elke keer dat u het deksel optilt tijdens het lange slowcookingproces, u 25 minuten extra kooktijd moet rekenen.

In de slowcook-modus van de Instant Pot zijn de dingen zo onzeker dat u bijna moet controleren door het deksel te openen om te zien en te testen wat er aan de hand is. Misschien moet je nog een uur extra kooktijd toevoegen! Of u ontdekt zoveel vocht dat u een deel moet afgieten.

Oplossing: Wacht tot u denkt dat het voedsel gaar is en verwijder dan het deksel. Controleer de interne temperatuur van het voedsel met een thermometer. Als u te veel vloeistof ziet, kunt u die nu naar wens afgieten. Zet de Instant Pot zo nodig nog een paar minuten of zelfs een uur langer in de slowcook-modus. Het is moeilijk te weten.

Temperatuur

Om het nog verwarrender te maken, heeft de Instant Pot drie warmtestanden voor de slowcooker (warm niet meegerekend): Minder (180°F tot 190°F), Normaal (190°F tot 200°F), en Meer (200°F tot 210°F). Maar ik geloof het niet. Ik denk dat de temperaturen lager zijn dan aangegeven. Ze komen zeker niet precies overeen met de warmte-instellingen van de meeste slowcookers.

Slow cookers hebben meestal drie standen: Laag (ongeveer 200°F), Hoog (212°F), Warm (165°F). Hoewel de laagste stand van de Instant Pot overeen lijkt te komen met de laagste stand van een slowcooker, lijkt deze op een veel lagere temperatuur te werken, wat betekent dat het koken langzamer gaat.

Oplossing: Om de "lage" instelling van een slow cooker na te bootsen, gebruik je Instant Pot slow cook "Normal". Voor de "High" instelling van een slow cooker, gebruik je Instant Pot's "More."

Verdamping

De Instant Pot is in de eerste plaats een snelkookpan met een deksel dat afsluit en op zijn plaats sluit - wat het moet hebben, gezien al die druk! Natuurlijk blijft het drukventiel open als u de Instant Pot als slowcooker gebruikt, anders zou u onder druk koken. Dat zorgt voor enige verdamping, maar veel minder dan bij een traditionele slow cooker. In mijn ervaring is dat niet voldoende. Bij slowcookers is vochtverlies mogelijk en noodzakelijk via een gat in het deksel van de slowcooker. Dit betekent dat uw gerecht dat langzaam gekookt is in de Instant Pot waarschijnlijk zwemmend in vocht uit de pan komt, terwijl het de bedoeling was dat het vocht door verdamping zou afnemen.

Workaround oplossing!

Koop een Instant Pot gehard glazen deksel dat een gat heeft voor stoom en verdamping te ontsnappen en niet vergrendeld op zijn plaats. Dit zal het verdampingsprobleem verhelpen.

 

Zur HauptseiteNächster Artikel
Powerblog - Newsletter abonnieren

Mehr nützliche Infos? Newsletter anmelden! Neueste Nachrichten, Tipps, Rezepte, Angebote - wöchentlich per Mail.